vrijdag 31 oktober 2008

Voor u beluisterd: FunX Oriental Stream

In de rubriek "Voor u beluisterd" schuift het REC een radioformat naar voren dat de moeite waard is. Nu eens een programma, dan weer een zender, soms gewoon een idee ter inspiratie. Deze keer: de Oriental Stream van FunX.

Op het hoofdkwartier van het REC Radiocentrum stemmen we de laatste tijd opvallend vaak af op de Oriental stream van het Nederlandse radiostation FunX. Daar kun je namelijk vierentwintig uur per dag terecht voor non stop opzwepende riedeltjes van artiesten als Khaled, Nancy Ajram of Mohamed Nour. Bevordert het werkritme, en je wordt er gegarandeerd goedgezind van.

FunX
Het Nederlandse FunX verhaal start in 2002, en ondertussen is het station uitgegroeid tot een referentie als we spreken over een jong aanvoelend "urban format" met speciale aandacht voor allochtone jongeren. FunX geeft naar eigen zeggen kansen aan mediatalenten uit alle lagen van de samenleving, en wordt ondersteund vanuit de overheid en een aantal investerende omroepen. De resterende inkomsten haalt de zender uit reclame. Er zijn één landelijke en 4 stedelijke zenders.

Duiding!
Op zich is er aan het format weinig opmerkelijks op te merken: non stop oriental muziek, FunX jingletje hier en daar, geen reclame, geen presentatie. De Donna Hitbits van de "oosterse" muziek zeg maar. Toch verdient het format een plaatsje in deze formatheek, en wel omwille van de ontstaanswijze. Want de denktank draaide bij FunX in 2008 blijkbaar op volle toeren als het gaat over het lanceren van non stop streams.

Moet er nog stream zijn?
In februari 2008 airt FunX een urban hitlijst naar aanleiding van Valentijn. Die top 100 krijgt heel wat aandacht op de website van FunX, alsook on air. En zie! Enkele weken later ontspruit uit het niks de FunX Slowjamz stream.

Geslaagd experiment blijkbaar: want FunX zal in 2008 nog 3 nieuwe streams introduceren: na Pasen volgt de Reggae stream, de Latin Stream ontspruit aan de gelijknamige hitlijst. Naar aanleiding van het einde van de Rammadan (met het bijhorende suikerfeest) organiseert FunX de SugerMix. En hopla! Sinds begin oktober is er nu dus ook FunX Oriental.

Verdieping
Achter de Oriental Stream schuilt www-gewijs de verdiepende website Arabsounds.nl, een muziekcatalogus vol Arabische artiesten en muzikale trends. En duidelijk zwaar gelinkt aan FunX zelf, al gebruikt de site een ander design.

Een ding is ons niet helemaal duidelijk: waarom heeft de Oriental Stream WEL nieuws op het uur, en de Slow Jamz en Reggae niet? Antwoorden altijd welkom in de comments.

Beluister hier de Oriental Stream
Snuffel ook eens door de andere FunX zenders
Check de website van FunX

Geen opmerkingen: