vrijdag 7 november 2008

The Diversity Show

Op 5 november vond in het Mediapark in Hilversum 'The Diversity Show' plaats. Geen duf congres, maar één grote TV-show gepresenteerd door Saira Khan, een Britse met Pakistaanse ouders, die ontdekt werd toen ze deelnam aan The Apprentice, de Britse versie van De topmanager.

Tijdens het ochtendgedeelte werden vooral de workshops voorgesteld. Stedman Graham, man van Oprah Winfrey maar vooral consultant en marketeer, beet de spits af. Zijn speech deed heel hard denken aan de Amerikaanse TV-dominees en klonk zo nu en dan een tikje afgrammeld.

Daarna volgde een korte discussie tussen Fritz Pleitgen, de voorzitter van de EBU en Ruud Bierman, van de NOS die alletwee een goed voorbeeld van diversiteit voorstelden.

Your Game opende met twee voetballers die panna-trucjes lieten zien. Dit project van BBC Sport probeerde in 2008 moeilijk te bereiken jongeren bijeen te brengen door voetbal, muziek en straatcultuur te mengen. De workshop werd voorgesteld door jongeren die zelf mee in het project zijn gestapt en nu de ambassadeurs geworden zijn.



Zelf heb ik 's namiddags de workshop zeven gouden regels om groot te worden in de media gevolgd, onder begeleiding van Mezen Dannawi van FunX en Gianni Marzo en Geert De Clercq van de Cel Diversiteit van de VRT. FunX is een Nederlandse multiculturele zender waar we onlangs de Oriental stream nog van bespraken in voor u beluisterd. Mezen, Nederlander met Antilliaans-Libanese roots, begon in 2003 bij FunX als presentator en is ondertussen programmadirecteur. Hij verklaarde het succes van FunX aan de hand van 7 werknemers. Het verdere verloop van de workshop bestond uit een discussie aan de hand van multiculturele televisieprogramma's op nationaal, internationaal en globaal niveau:
In Puberruil van de KRO wisselen 2 Nederlandse pubers voor één week van leefwereld. Dit kunnen een Turkse Amsterdammer en een kaaskop uit Enschede zijn, maar ook een Utrechtse Cybergoth en een boerendochter uit Drenthe.
Verder werden Rwina van de VRT en de Duits-Egyptische talkshow 'Jugend ohne Grenzen' voorgesteld. Dit programma wordt afwisselend opgenomen in Berlijn en Caïro en in Egypte uitgezonden. Het laat Duitse en Egyptische jongeren discussiëren over hun leefwereld en brengt hen zo dichter bij mekaar.
Op www.strangerfestival.com kunnen jongeren van over heel de wereld een filmpje van één minuut uploaden, niet over zichzelf, maar over iets dat ze belangrijk vinden. Het forum werkt samen met TV-zenders zoals MTV-Nederland en geeft op die manier de jongeren nog een groter platform. Zoals het filmpje van Nanda, dat werd overgenomen door Het Hart van Nederland.

Jörgen Raymann, de Surinaamse Nederlander van Raymann is laat, praatte de Dinner Show aan mekaar. Heel lekker, maar misschien was de begrafenis van een foetus in God's waiting room, een documentaire van Channel 4 over een islamitische begrafenisondernemer, niet de beste manier om de eetlust op te wekken.

Geen opmerkingen: