maandag 1 december 2008

Over glazen huizen en altruïsme

Als vormingsmedewerker van het REC ben ik in december gastblogger bij Jeugdwerknet, het knooppunt tussen jeugdwerk en ICT. Onderstaande blog verschijnt ook op de jeugdwerknet blog. De inhoud van deze blogs bevatten niet noodzakelijk het standpunt van het REC Radiocentrum, maar zijn eerder persoonlijke reflecties. (Pieter Blomme)

Radiopersoonlijkheden Tomas, Siska en Sofie kruipen eind december in het Glazen Huis van Studio Brussel ten voordele van Music For Life. Dat was zowat het belangrijkste nieuws in radioland vandaag.

Tomas en Siska zijn het ondertussen gewoon om in hetzelfde huis te resideren. En voor Sofie is alles wat er op deze wereld gebeurt, een grote stap in het onbekende - als we tenminste haar middagprogramma "de wereld van sofie" als referentie mogen nemen voor haar persoontje. Zes dagen in een glazen huis resideren zonder eten en leven als een aapje in de zoo, moet voor haar dus een ongelofelijke uitdaging zijn.
De keuze voor deze 3 presentatoren is eigenlijk hyperlogisch: niet toevallig zijn Tomas, Siska én Sofie de enige Stubru presentatoren met een programma met hun eigen naam in de titel. Tomas en Siska zijn respectievelijk dé personen die je door de ochtend- en avondspits loodsen, en Sofie Lemaire heeft zich sinds dit najaar ontpopt tot middaganker. Zij en niemand anders horen dus deze maand op het Gentse Woodrow Wilsonplein te verschijnen.

Wist je trouwens dat er dit jaar 4 glazen huizen op deze aardkloot staan? Naast België, Nederland en Zweden springt ook Kenia op de kar. In Nairobi organiseert Ghetto Radio een gelijkaardig initiatief. Zij zullen dit jaar nog geen geld inzamelen, maar vooral regelmatig contact leggen met hun collega's in Gent en Breda. Er wordt bovendien verwacht dat vanaf volgend jaar het aantal deelnemende landen snel zal stijgen. Want helpen voor het goede doel is hip, vooral bij jongeren en de media die zij 'gebruiken'.

Net bij dat hippe stel ik me soms vragen. Zijn jongeren die op lokaal niveau een actie in elkaar knutselen voor "music for life" wel voldoende bezig met - ik neem maar iets - de drinkwater- of vluchtelingenproblematiek? Of willen ze in de eerste plaats met hun gekke actie op radio of televisie komen? Aandacht voor "the bigger picture" in ruil voor fifteen minutes of fame... opportunisme of altruïsme? You get my point? Ik denk (gelukkig) dat ik beredeneerd gok als ik zeg dat jongeren weldegelijk aandacht hebben voor het klimaat, diversiteit of de armoede in de wereld. De mooie jongens en meisjes van Stubru kunnen alleen nog maar een extra duwtje in de rug geven voor de goede zaak en oproepen om zo origineel mogelijk bij te dragen tot de algemene bevordering van de wereldvreugde. Wij jongeren springen op dat moment met plezier op de kar en spuien de gekste ideeën.

Laat ik in de kantlijn eindigen met de vaststelling dat Music for Life voor Studio Brussel niet enkel een manier is om te tonen aan de wereld dat jongeren bezig zijn met de problemen op deze wereld. Tijdens de laatste weken van vorig jaar haalde de jongerenzender gemiddeld bijna de helft meer luisteraars dan op andere momenten in het jaar. Een betere manier om aan merkprofilering te doen kan een zender zich niet voorstellen, toch? In beeld komen met jonge mensen, wereldverbeteraars daarenboven, op een positieve manier in de actualiteit en met een nobel doel. Doe je mee?

Bekijk hier tot slot nog het campagnefilmpje voor Music for Life:

Geen opmerkingen: