maandag 8 december 2008

Vooruit reporters coveren Gentse museumnacht

Met "5 for students" prijst het Gentse kunstencentrum Vooruit elke maand 5 voorstellingen aan die voor jongeren uitermate interessant zijn. Die keuze wordt gemaakt door een enthousiast team van tieners en frisse twintigers, trouwe bezoekers van Vooruit die graag hun mening over de programmatie willen delen. Elke maand komen ze samen, kiezen ze de vijf voorstellingen, schrijven ze verslagen, maken ze foto's of trekken ze zelf op interview. Dit onder het motto: "Wat we zelf doen, doen we... hipper."

Met de hulp van het REC werden de jonge reporters de voorbije weken ondergedompeld in de beginselen van de journalistiek. In een tweedaagse training maakt het REC de jongeren attent op de valkuilen voor de journalist. Bronnen checken, interviews regelen en de juiste vragen stellen, een goede invalshoek zoeken, stressen voor de deadline, omgaan met embargo's en lastige interviewees... De jongeren kunnen van al deze zaken proeven.
Daarnaast voorziet het REC - uiteraard - een luikje audio: een aantal jongeren trekt de baan op voor een radiointerview, en gaat achteraf met het verzamelde audiomateriaal aan de montagetafel zitten. Anderen wagen zich aan een verdiepend webinterview of trekken - alweer met een microfoon in de hand - de straat op voor de mening van de mens in de straat. Het resultaat is een crossmediale impressie van een (vooraf opgegeven) thema.

Afgelopen donderdag 4 december vond in Gent de museumnacht plaats. Op acht locaties kon je gratis terecht voor een aantal exclusieve tentoonstellingen. De Vooruit reporters namen op voorhand al een kijkje. Lees en beluister hun kijk op de zaak:

"Dit kunstwerk is tijdelijk buiten gebruik." (print)
Hete cultuurnachten in het vooruitzicht (web)
Interview met SMAK n.a.v. de Gentse Museumnacht (print)
Kunst beleefd door de Gentenaar(audio)







1 opmerking:

Anoniem zei

waarom niet:)